May
20
Pazar
İstatistikler
Üye : 240İçerik : 220
Web Bağlantıları : 3
Toplam Ziyaretçi : 1871109
Şu anda 3 ziyaretçi çevrimiçi
Canlı Yayın
Diyanet Çocuk
Camiyi Seviyorum
Kardeşlik Ahlakı
| 6. UMUDUNUZU KAYBETMEYİN |
|
|
|
Başarısızlığın ve mutsuzluğun temel etkenlerinden birisi umudun kaybedilmesidir. Ülkemizin geçmişte yaşadığı krizlere baktığımızda; siyasetçilerin, iş adamlarının, işçilerin, memurun, esnafın kısaca milletçe umutların kaybedildiğini görürüz. Evinizi, arabanızı, işinizi kaybedebilirsiniz ama umutlarınızı kaybetmediğiniz müddetçe hepsine tekrar sahip olabilirsiniz.
Karanlık bir ortamda su dolu bir kaba bir kurbağa atılır, kurbağa sadece 3 dakikada yüzer. Hafif bir ışık verilir ve bir başka kurbağa atılır. Tam 36 saat yüzer yani ilk kurbağadan yaklaşık 700 kat daha fazla. İkinci kurbağanın bunu başarmasının tek nedeni var: Umut ışığı.
• İnsan aç olarak 40 gün
• Susuz olarak 4 gün
• Havasız olarak 4 dakika
Ama umutsuz olarak sadece ve sadece 4 saniye yaşayabilir. İntihar eden bütün insanların intihar etmelerinin tek nedeni intihardan 4 saniye önce bütün umutlarını kaybetmeleridir. Bir umut ışığı görseler hiç intihar ederler miydi? Geçtiğimiz senelerde oğluna önlük alamadığı için intihar eden babayı hepimiz hatırlarız. Niçin okulların açıldığı o sabah intihar etmişti? O gün sabaha kadar bir umudu vardı. Bir yerlerden bulabilme ama bütün umutlarını kaybettiği an geride bıraktığı eşini ve çocuklarını bile düşünemeyecek kadar kötü bir psikoloji ile doluydu.
6.1. Anadolu Bilgesi Nineden En Büyük Filozoflara Taş Çıkartan Satırlar
Canımın direği,
Bakma bugünkü dağların ak karma, gün gelip güneş daha sıcak doğacak ve eriyecek buzlar. Delecek toprağı otlar, sürgün verecek yine kuru görünen ağaç dalları. Uyanan toprağın yüzünü tırmalayacak umut kazmaları. Yurt dediğin nedir oğul? Doğduğun yer mi? Doyduğun yer mi? Bir yere yurt diyebilmen için önce doğmalı, sonra doymalısm elbette.
İstekleri bitmeyene iki cihanda da huzur yoktur. Böyle bilirim. Asıl olan çok çalışıp, az istemektir bu topraklarda. Her sene bir çift mısırdır hasatta umudum, odur bağlayan beni hayata ve buraya. Önce ekerim tohumları kara toprağa, sonra beklerim ki dönüşsünler ak koçanlara. Böyle geçti yüzyılım bu topraklarda. Ne kötüden iz gördüm ne de namertten söz duydum; şükrettim ama beklemedim ki tanrı göndersin. Bildim ki eğer vermezsem bu sarı tohumu kara toprağa ne umudum kalacak, ne de toprakla bir bağ aramda. Dağın arkası dağ olur derler. Doğrudur. Lakin bakarsan, beklemeyi bilirsen dağın arkası bağ da olur. Onun için ne sabrımı ne umudumu yitirdim yalan dünyada. Ana rahmi gibidir dünya insana, ana rahminde göbek bağıdır hayat bağımız, dünyada ise umutlarımız. Umudunu yitiren, hayat bağını da yitirir oğul. Ben bunu bilir, bunu söylerim. Kaim sağlıcakla..
|